Hvis du går og leger med tanken om at starte din egen virksomhed, er det en god idé at tænke din idé grundigt igennem, inden du går igang. Er dit produkt konkurrencedygtigt? Er du klar til livet som selvstændig? Hvad vil det betyde for din økonomi? Og har du tænkt over, hvilken type virksomhed du skal starte? Jo bedre forberedt du er, desto større chance er der for, at din virksomhed kommer godt fra start.

Din idé

Inden du starter, kan det hjælpe dig at overveje tre ting:

Er der behov for dit produkt eller din ydelse?

Hvordan adskiller produktet sig fra lignende produkter på markedet – er det med andre ord konkurrencedygtigt?
Hvem forestiller du dig vil kunne have glæde af dit produkt – hvem er din målgruppe?

Er idéen lovlig?

Det er også vigtigt, at du sikrer dig, at du overhovedet har ret til at drive virksomhed. Hvis dit tidligere job er omfattet af en konkurrenceklausul, kan det betyde, at du ikke må etablere en virksomhed, hvor du og din tidligere arbejdsplads konkurrerer om de samme kunder. Din tidligere arbejdsgiver kan også modsætte sig at du starter virksomhed, hvis du vil basere din nye virksomhed på en opfindelse, du har gjort i din tidligere ansættelse, eller på et produkt eller en ydelse, din tidligere arbejdsgiver betragter som en erhvervshemmelighed.

Dig selv

Du skal være indstillet på, at det tager tid og kræfter at starte egen virksomhed. Det er ikke ualmindeligt med en arbejdsuge på 60 til 80 timer. Du skal også være forberedt på, at din indtægt kan blive svingende, og at du i en kortere eller længere periode vil have færre penge til rådighed, end du er vant til. Arbejdsmæssigt skal du overveje, om du er parat til at tage dig af administrative opgaver som bogføring, momsafregning, telefonpasning m.v., der er en del af tilværelsen som selvstændig. Eller skal du måske ansætte en person, der kan tage sig af disse opgaver?

Virksomhedstype

Du skal også overveje, hvilken form for virksomhed du vil drive. Valget afhænger bl.a. af, hvilken økonomisk risiko du er villig til at løbe, og hvor stor en kapital du har til rådighed. Virksomhedsformen har bl.a. betydning for de skattemæssige forhold og kravene til regnskab. De fleste iværksættere starter en personligt ejet virksomhed og laver så evt. virksomhedstypen om til en selskabsform, når virksomheden begynder at vokse sig større og give overskud.

Gode råd

Der er mange muligheder for at få hjælp til at afklare de spørgsmål, der er afgørende for, om du overhovedet skal begynde som selvstændig.
Kalundborgegnens Erhvervsråd er et godt sted at starte. Kontakt os på info@59550055.dk eller på vores telefon 59550055. Vi har et netværk af professionelle private rådgivere som f.eks. advokater og revisorer.